ARAPSAÇI

İşte size Ege lezzetlerinden tam da zamanında bir örnek .



Bilmeyenler için ufak bir tanıtımla başlayalım :)

Ege Bölgesi'nde çok sık tüketilen bir ottur. İstanbul ve Ankara'da balıkçılar arapsaçını daha çok salata olarak sunmaktadır.

Özellikle kurulan köylü pazarlarında tazecik toplanmış ve çevreye saldığı anason kokusu ile kendini belli eder.Mart ve Nisan aylarında bulunur.Görüntüsü aynı dereotuna benzemektedir. Rahatlatıcı bir etkisi vardır. 

Çok farklı pişirme tekniği vardır. Kuzu etli, yumurtalı, salata olarak ve tarifini vereceğim tavuklu arapsaçı.

Malzemelerimiz :

1 demet veya 1 kg arapsaçı
1 soğan
1 tavuk göğsü
1 yemek kaşığı un
Zeytinyağ
Tuz

Öncelikle arapsaçını ayıklamaya başlayalım.

Bir elinizle sapını tutun ve diğer elinizle sıyırın. Taze olan bütün filizleri kopacaktır. Bu yöntemi uygulamak zor gelirse elinizle filizlerini dallardan kopartabilirsiniz.Ayıklarken ortalığı mis gibi anason kokusu dolduracaktır.

Ayıkladığımız filizleri su doldurduğumuz yıkama kasesine koyalım. Aman dikkat çok güzel yıkamanız gerekmektedir.Çünkü bütün kum incecik saçaklarının arasında birikmiştir.Bir çok kez yıkadıktan sonra içine 1 yemek kaşığı sirke atıp son bir suda bekletelim.

Soğanlarımızı küçük küçük doğrayalım. Tavuklarımızı küp küp keselim.

Tenceremize önce zeytinyağımızı koyalım.Soğanlarımızı ekleyelim. Hafif kavurduktan sonra tavuklarımızı koyalım.

Suda beklemekte olan arapsaçını bir kez yıkadıktan sonra sıkarak tenceremizin içine ekleyelim.Bir iki defa karıştırdıktan sonra kapağını kapatalım. Yavaş ateşte yaklaşık 10 dk. pişirelim.

1 yemek kaşığı unu 1 bardak suda güzelce eritelim ve pişmekte olan arapsaçımızın üzerine yavaş yavaş karıştırarak dökelim.(Birden eklemeyelim yoksa bir anda içindeki un topaklaşır ve görüntü hiç güzel olmaz.) 

Yaklaşık 20 dk pişirdikten sonra tuzumuzu ekleyip son bir kez daha karıştıralım. Altını kapatıp dinlenmeye alalım.


Yanında bol kaymaklı Foça Yoğurdu ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun,

Hiç yorum yok:

FACEBOOK SAYFAM

Bumerang - Yazarkafe